Izrada mobilnih aplikacija iOS | Android

Kada je mom biznisu potrebna mobilna aplikacija?

Mnogi vlasnici biznisa i trgovci se pitaju da li i kada bi njihova organizacija imala koristi od mobilne aplikacije? Iz razloga što takav proces zahteva vreme i budžet za kreiranje aplikacije. Zar aplikacija ne bi bila kul? Da, verovatno bi, ali da li je ROI (povrat investicije) vredan toga, to je zaista dobro pitanje? 

Kada je mobilna aplikacija potrebna i pored web sajta?

Dakle, ako razmišljate o iOS ili android aplikaciji, prvo pitanje koje sebi treba da postavite je jednostavno, da li imam web sajt? Ako je taj odgovor da, onda nastavite da razmatrate aplikaciju, ako je pitanje ne, onda prestanite da razmatrate aplikaciju i napravite web sajt visokog kvaliteta, prilagođenu mobilnim uređajima sa odličnim odazivom.

Zašto je bitan web sajt?

U suštini svakoj organizaciji je potrebna web sajt kojoj se može pristupiti sa bilo kog uređaja bez potrebe za preuzimanjem aplikacije. Omogućava vašoj publici da sazna više o vama i vašoj priči i vašoj misiji da bude izložen vašem proizvodu ili uslugama, omogućava ljudima da vas kontaktiraju, a vaša publika jednostavno očekuje da imate web sajt, vaša organizacija mora biti u mogućnosti da se brzo pronađe na mreži, ali dok je mobilni prijateljski web sajt apsolutna potreba za moderna preduzeća, mobilna aplikacija može da stvori jedinstvene mogućnosti da dopre do vaših klijenata.

Potencijalna publika za mobilne aplikacije

Znamo da korisnici svih uzrasta provode više vremena na mobilnim telefonima i prema MindSea korisnici mobilnih uređaja provode 87% vremena u aplikacijama koje može učiniti aplikaciju odličnim izlazom za dopiranje do vaše publike.

Zašto vaša mobilna aplikacija mora da bude vredna preuzimanja?

Vaša aplikacija mora biti vredna preuzimanja i to je ključ! Preduzeće koje obično mora da pruži jedinstveno iskustvo koje se ne može naći na vašem web sajtu, pa ako se smatrate aplikacijom koja samo govori korisnicima o vašoj organizaciji i deli članke na blogu koji se zaista ne razlikuju od vašeg web sajta koji verovatno neće biti veoma uspešna, osim ako proizvodite ogromnu količinu sadržaja i imate veoma lojalne pratioce Vaša aplikacija bi obično trebalo da omogući korisnicima da urade nešto što vaš web sajt ne nudi, kao što su skeniranje priznanica i zarada poena ili pružanje doživljaja proširene stvarnosti koje im omogućava interakciju sa vašim proizvodom ili igranje igrice itd.

Prednost push obaveštenja za biznise

Jedna od prednosti za biznise koja koriste mobilne aplikacije je uspostavljanje direktne veze sa kupcima, posebno putem push obaveštenja i kupovine putem mobilnih uređaja. Push obaveštenja su direktna linija do vaše publike, tako da postoje brojni načini da ovo iskoristite, a najočigledniji je da jednostavno kažete svojim najlojalnijim kupcima o rasprodajama i popustima koji bi ih mogli zanimati. Push obaveštenja se mogu koristiti za najavu predstojećih događaja da bi klijenti znali o promeni sati ili ih upozorili na ograničene vremenske ponude. Kompanije koje ne žele da prodaju preko svoje aplikacije i dalje mogu da iskoriste prednosti koje pružaju aplikacije za direktnu vezu.

Prednost za interno korišćenje aplikacije

Mnoge kompanije koriste interne aplikacije za komunikaciju sa svojim osobljem i olakšavanje rada na daljinu, kompanije sa osobljem koje rade na daljinu ili na gradilištima kao što su građevinarstvo ili inženjering često koriste interne aplikacije za efikasnu komunikaciju između gradilišta i kancelarije ili slanje tehničkih podataka u bazu podataka. Vozni park može se bezbedno pratiti pomoću aplikacije bez potrebe da zaposleni šalju poruke dok se trenutno voze. Ranije smo napravili aplikacije poput ovih za klijente i one postaju zaista vredne za njihov tim i njihove klijente. 

Mobilne aplikacije mogu biti korisnije od web sajta

Druge kompanije koriste aplikacije kao priliku da pokažu svoj brend, tako da aplikacije mogu zauzeti ceo ekran i stvoriti zaista dobro iskustvo za klijenta i to je možda malo više imerzivno, može se više oslanjati na animaciju i stilizovanu ikonu aplikacije itd. Tako da svakako postoje prednosti i nedostaci u tome.

Tri znaka da za vaš biznis treba uzeti u razmatranje mobilnu aplikaciju

Da li treba da napravite aplikaciju to je veliko pitanje? Ako vaša organizacija želi da ponudi veoma jedinstveno prilagođeno iskustvo koje se ne može ponuditi na web sajtu, aplikacija je verovatno dobra ideja. Ako želite direktniji način interakcije sa svojim lojalnim klijentima, aplikacija je verovatno dobra ideja. Ako imate zaista mnogo i veoma lojalnih pratilaca i nudite veliku količinu redovnog novog sadržaja, aplikacija je verovatno dobra ideja, pa ako ste zainteresovani za novu mobilnu aplikaciju slobodno nam se obratite, imamo pun tim programera za aplikacije, to radimo stalno i voleli bismo da vam pomognemo!

1. SASTANAK

Prva faza projekta kreće od raspravljanja o svim zahtevima ili problemima sa članovima našeg tima i predlog rešenja za to kroz predlog naših ideja.

2. PLANIRANJE

U ovoj fazi postavljamo i dajemo prioritet ciljevima, kreiramo raspored projekta i zatim identifikujemo moguće probleme i završavamo procenu rizika.

3. IZVRŠAVANJE

U ovoj kritičnoj fazi gde developeri završavaju aplikaciju i gde je svaki pojedinačni detalj razmatran iz prethodne faze, gde će se do kraja dobiti probni proizvod odnosno Beta verzija.

4. TESTIRANJE

Faza testiranja uključujući svaki detalj u Beta verziju, a zatim pripremiti se za objavljivanje konačne verzija proizvoda.

5. ISPORUČIVANJE

Konačno možemo reći da je sve spremno, da bude predstavljen korisnicima, izdavanje i isporuka aplikacije klijentu.